Ruta de la Garoinada; un gust pel paladar

Gastronomia

Ruta de la Garoinada; un gust pel paladar

Cada racó de Catalunya es diferencia pels seus dots paisatgístics, patrimonials... i també gastronòmics. Uns es caracteritzen per la menja dels calçots, altres fan extens el xató... i al Baix Empordà, concretament a Palafrugell, conviden a tastar les Garoines conegudes, altrament i més comunament, com eriçons de mar.

D'aquesta manera la gastronomia esdevé un motiu més per visitar una contrada, on el territori no tan sols el podem observar sinó que també el podem tastar. Per això, no podeu deixar escapar aquesta oportunitat i un dia entre mitjans de Gener fins a principis de març arribeu-vos fins a Palafrugell per gaudir d'aquesta ruta amb gust de mar, la ruta de la Garoinada.

Pobles de la ruta

Els orígens de la Garoinada

Ruta de les garoines a la Costa BravaTot i que aquest marisc sembla poc adient pel consum, sobretot per l'aspecte físic que se'n percep ja que es troba recobert de punxes bastant gruixudes, les garotes s'han utilitzat per menjar des de fa molt de temps enrere. Era típic veure-ho menjar als pescadors, que passaven tantes hores al mar, i a la gent que residia propera a la costa. S'acostumava a menjar de postres després de dinar o per berenar.

Antigament, les colles d'amics, famílies o pescadors tenien com a costum apropar-se a les roques del mar per pescar algunes garoines i després menjar-se-les acompanyades amb pa, botifarra negra i vi. N'era tot un ritual i  realitzaven d'aquest àpat una trobada social.

Les garoines es mengen partides per la meitat.  S'han d'obrir en compte per tal de no fer-se mal amb la closca. Un cop obertes amb una cullera s'agafa la part vermellosa (glàndules) i es posa damunt de la llesca de pa.

En els últims anys aquest menjar ja consumit i valorat, antigament, per la gent de mar del Baix Empordà i de classe baixa ha esdevingut, a dia d'avui, un plat apreciat i dels més excel·lents als restaurants de la zona.

Degut a l'extensió de la seva presència a la cuina catalana, aquest fruit de mar s'ha posat en gran perill d'extinció. Per això, actualment, se n'ha regulat la pesca via administració.

La influència de les Garoines

Garotes i garoinesEn aquesta ocasió no podíem deixar passar per alt citar a l'escriptor català Josep Pla, el qual és fill de Palafrugell i que tant ens ha narrat del paisatge i de la  gastronomia de la nostra terra.

Ell mateix al seu llibre de “Les hores”, que es similar a un calendari, descrivia les garoines de la següent manera: “els eriçons de mar, aquests animals en forma de bola, negres amb un punt rogenc, eriçats de puntes, arrapats als rocs ara eixuts i tocats pel sol. A la Costa nord els anomenen garotes, i nosaltres garoines, potser per donar a la paraula un punt de suavització relacionada amb el menjar. El que tenen a dins és prou apreciable, sobretot per a les persones a qui agraden les coses que tenen gust a mar”.

També, es diu que en Salvador Dalí, fill de la Costa Brava, era un apassionat de les garoines i que se les menjava en grans quantitats. I normalment, acompanyades de cava rosat. Devia ser tant l'obsessió per aquest mol·lusc que li van ser de font d'inspiració ja que fins i tot apareixen en algunes de les seves obres.

La cuina tradicional de Palafrugell

Garoinada a Palafrugell i la Costa BravaLes Garoines creixen, gairebé, per tot el mediterrani. Però a Catalunya ho fan, majoritàriament, a la Costa Brava, exactament, entre la costa de Tamariu i Calella de Palafrugell. Les garoines creixen a les roques de la costa però també en podem trobar al fons marí.

En base aquest producte gastronòmic ha aparegut a Palafrugell la ruta de la Garoinada. Aquesta ruta gastronòmica va néixer l'any 1992 i pretén donar a conèixer aquest fruit marí que es troba en aquest territori i que esdevé un plaer pel paladar, el qual era, anys enrere, un menjar habitual pels habitants d'aquest poble.

No obstant, aquesta ruta també permet conèixer la cuina tradicional Palafrugellenca i del Baix Empordà ja que la ruta compta amb un menú personalitzat, el qual està format per l'entrant, on es mengen les garoines; el segon plat, que cada any varia i està format per un plat típic empordanès (arròs negre, suquet de peix...) i unes postres tradicionals de Palafrugell (botifarra dolça, les gresoletes de Palafrugell...).

A més, existeixen paquets que integren aquest menú, una nit d'hotel, una excursió i una entrada gratuïta a alguns dels museus de la zona (museu del suro, Fundació Josep Pla...).

Visita a Calella de Palafrugell i Llafranc

Calalla de PalafrugellCom ja hem comentat anteriorment és a tota la costa de Palafrugell que s'hi poden trobar les garoines però tastar el menú de la ruta tan sols ho podem fer a diferents restaurants del nucli de Palafrugell, Calella i Llafranc.

Això és un valor afegit ja que a més d'acontentar el nostre paladar ens trobem en un entorn de postal, on es pot fer venir la gana tot passejant pel jardí botànic de Cap Roig, pel camí de Ronda, pel dolmen de Can Mina de Torrents o bé, pel port esportiu, entre altres coses que ens amaguen aquests bonics racons que han conservat l'aspecte tradicional de la Costa Brava.

Per què entre els mesos de Gener i març?

La ruta de la Garoinada tan sols es pot realitzar durant els mesos d'hivern de gener, febrer i març ja que és llavors quan les garoines (eriçons de mar) es troben totalment plenes al seu interior i per tant, la pesca d'aquestes no afecta a la seva reproducció i evita que la població de garotes disminueixi considerablement ja que la part comestible són les glàndules sexuals. Per aquest motiu, es diu que les garoines posseeixen particularitats afrodisíaques.

Ruta de la garoinadaTambé, és durant aquests mesos que el mar resta tranquil. Cosa que fa que les garotes assoleixin la seva plenitud i més bon estat.

Degut a la popularització d'aquesta menja, que ha fet que la garoina esdevingui un recurs escàs, s'ha redactat una normativa que regula l'extracció de les garoines amb uns requisits mínims i s'han creat períodes de veda ja que cal tenir en compte que una garoina tarda quatre anys en créixer. Un altre dels motius de perquè es gaudeix d'aquest producte durant aquests mesos en concret.