Fires de flors i jardins

Natura

Fires de flors i jardins

L'abril arriba de la mà de la primavera, l'estació del renaixement que s'allargarà fins al 21 de juny que és quan dóna pas a l'estiu.

En aquesta època de l'any les temperatures comencen a augmentar progressivament, els dies s'allarguen, els paisatges canvien de color, neixen moltes flors, els animals comencen a aparellar-se...

Per tot això, la primavera es coneix com a sinònim de vida, joventut, bellesa i vitalitat. També, en l'àmbit artístic, aquesta és considerada l'estació de l'amor i l'alegria, tal i com exemplifica la frase feta "la primavera, la sang altera".

En aquest esclat dels sentits i de la naturalesa coincideixen moltes celebracions que commemoren el començament d'aquesta època de l'any, que es caracteritzen per una presència significativa de flors.

Algunes de les festivitats que s'organitzen al nostre territori amb aquest motiu són la fira de la Dama de les Flors a Torrefeta i Florejacs, Temps de Flors a Girona, la Fira de jardineria a Alpicat o Flors i Violes de Palafrugell.

La Dama de les Flors

Actualització: La fira de La Dama de les Flors ha deixat de celebrar-se a partir del 2015.

El primer cap de setmana d'abril la petita població lleidatana de Florejacs acull la fira que porta per nom La Dama de les Flors.

Festa de la Dama de les Flors al Castell de FlorejacsAquesta fira, que és monogràfica i gira al voltant del món de les flors, va ser creada per l'Associació de Veïns La Colla de Florejacs amb la finalitat d'esdevenir un referent quant a l'Artesania Floral. Així, com, alhora promoure les tradicions i el patrimoni historicoartístic de Florejacs i la bellesa paisatgística de tota la comarca segarrenca.

La fira, doncs, presenta un component intangible de caràcter patrimonial que s'ha convertit en l'eix principal de l'esdeveniment, la llegenda de la Dama del castell de Florejacs i les seves flors màgiques.

Al llarg d'aquesta festivitat i a diferents espais del poble, especialment a la vila closa del nucli medieval, es recreen alguns escenaris de la coneguda llegenda, concretament, als mateixos llocs on van succeir, s'hi acullen parades i mostres d'art floral, tallers i concursos. Així com, d'altres serveis (restauració, activitats infantils i familiars, etc.).

Aquesta, també, és una bona ocasió per a arribar-se al castell de Florejacs i les Sitges. I realitzar, coincidint amb la posta de sol, un recorregut acompanyat d’activitats culturals que varien depenent de l’edició (lectura de contes relacionats amb les dames, fetilleres o bruixes o la recreació nocturna de la llegenda de la Dama de les Flors sota el nom de la Ruta de la Dama). Aquesta és una recreació nocturna de la llegenda de la Dama de les flors que recorre els espais ocults de la vila closa.

També, és recomanable el passeig per tots els carrers del municipi i el seu entorn, ja que forma part de la Xarxa de Pobles amb encant.

La llegenda

Castell de FlorejacsSegons narra la llegenda, al castell de Florejacs hi vivia una dama extremadament bella, la qual era desitjada per tots els homes. Així, es presentaven al castell cavallers i trobadors d'arreu i ella escollia el que més li agradava perquè fos el seu amant. Tanmateix, la dama no destacava per la seva amabilitat i simpatia, més aviat era una dona malcarada i cruel, experta en males arts i màgia negra.

Un cop la dama havia seduït i passat la nit amb els seus pretendents, aquesta, amb l'ús i coneixement de l'art de la fetilleria, convertia els seus amants en flors i els plantava al jardí.

Actualment, es diu que totes aquelles noies solteres que vulguin trobar el seu amor han d'anar fins al castell de Florejacs i fer un petó a una de les flors, la qual es convertirà el seu príncep blau.

Val a dir, també, que aquesta llegenda donà nom al municipi i identitat a l'escut del poble.

Girona, Temps de Flors

Girona, temps de florsSi ens dirigim cap al nord de Catalunya, Girona també desprèn olor de flors.

En aquesta població, anualment, s'hi celebra el certamen Girona, Temps de flors que ja compta amb una trajectòria consolidada, ja que s'organitzà per primera vegada l'any 1954.

Els seus orígens, doncs, es troben en un concurs de flors que s'inicià a la dècada dels seixanta i que consistia en una exposició floral mostrada en un espai concret. Tanmateix, aquesta exposició, l'any 1992, s'obrí per tot el Barri Vell de Girona, donant lloc a itineraris florals per les places, carrers, racons de la part antiga de la ciutat.

Aquest certamen, celebrat cada mes de maig, té una durada d'una setmana i acull la tradicional exposició floral. Així, Girona s'engalana amb motius florals, des dels carrers i parcs fins als patis i jardins de cases nobles privades que, normalment, es troben tancades al públic. A més, actualment, s'ha convertit en un acte transversal, el qual, per exemple, acull les iniciatives dels comerciants que s'animen a decorar els seus aparadors amb motius florals o els hotelers que ornamenten les habitacions. També, cal destacar que alguns establiments de restauració han creat un menú que integra flors comestibles.

Quant al nom de la celebració, aquest es deu a un lema que encunyà el poeta Josep Tarrés l'any 1993.

Ecojardí, fira de jardineria

Actualització: La fira Ecojardí ha deixat de celebrar-se a partir del 2015.

Fira Eco Jardí a AlpicatLa següent celebració que gira al voltant del món de les flors i que us destaquem és la fira de jardineria coneguda com Ecojardí, la qual se celebra al municipi d'Alpicat (Lleida), concretament al Parc del Graó.

Aquesta fira se celebra cada any cap a mitjans del mes d'abril, durant un cap de setmana, i consisteix en una mostra de plantes, flors i espais verds que possibiliten gaudir de l'olor, les plantes i les flors. Un espai on reflexionar sobre el medi ambient i la natura, el qual desvetlla i dóna a conèixer activitats d'oci emmarcades en la natura.

Així, en el context d'aquesta celebració, s'organitzen jornades tècniques i tallers diversos: esculpir amb materials naturals, tallers d'educació ambiental, entre altres. També acull un concurs de roses coincidint, molts anys, amb la Diada de Sant Jordi.

Val a dir que aquesta fira s'està posicionant com un espai de referència del sector de la jardineria per als seus professionals. I, alhora, pretén esdevenir un instrument per a difondre i impulsar la plantació d'arbres i plantes autòctones del territori.

Sant Jordi, Flors i Violes

Festa de les flors i violes a Palafrugell per Sant JordiDes del 2011 a Palafrugell han unit les dues festes relacionades amb les flors per donar la benvinguda a la primavera i al bon temps: Sant Jordi i Flors i violes.

Per fer-ho, engalanen patis i carrers de la població per omplir-los de flors, olors, colors, música, espectacles, llibres, decoracions artístiques i degustacions. D’aquesta manera la festa queda lluïda i complerta per tothom, ja que hi ha activitats per a grans i petits. A més, les activitats no només estan dedicades a les flors, sinó que també hi tenen cabuda actuacions artístiques i musicals, degustacions de productes culinaris pels amants de la gastronomia o fer un passeig gaudint dels colors de la primavera.

Mostrar mapa de rutes

Mostrar mapa de rutes