Descobrint la gamba de Palamós

Gastronomia

Descobrint la gamba de Palamós

La costa de l’Empordà presenta diversos atractius que sorprenen i satisfan tant als que visiten aquest territori per primera vegada com pels que hi resideixen diàriament. Un dels atractius més complaents pel paladar i que regala aquest litoral és la Gamba Vermella.

Aquests crustaciss’han pescat tradicionalment als pobles costers  i mariners que es troben entre el Cap de Begur i la riera de Riudara però en destaquen, principalment, el poble de Palamós i Calonge. De fet, la gamba vermella de Palamós posseeix un renom i reconeixement a nivell internacional, la qual compta, fins i tot, amb un segell de marca de qualitat.

Des de Femturisme us volem animar a que visiteu els municipis mariners de Palamós i de Calonge - Sant Antoni amb l’excusa d’assaborir aquest crustaci a través del menú de la gambaque podeu trobar des d’aquest mes fins al juliol en alguns restaurants. I que, a més, conegueu i us endinseu en el món que envolta aquest producte.

Pobles de la ruta

Palamós, el paratge natural de la gamba vermella

http://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r045-cala-palamos.jpgEl municipi de Palamós pot ser identificat per diverses característiques i aspectes però quan es tracta de gastronomia és reconegut per la gamba vermella la qual s’alimenta de la fauna i flora marina que es troba al fons marí de la costa de Palamós.

Aquesta localitat de la Costa Brava, com la majoria de municipis d’aquest litoral, compta amb una costa de característiques úniques formada per un fons marí de canons i talussos.

La gamba es situa en un calador d’ambient rocós, aigües transparents i ric en biodiversitat al llarg de tres milles del cap de Sant Sebastià de Palamós.

Es podria dir que la troballa de la gamba vermella fou possible per la vocació marinera de la vila i l’art de l’arrossegament que s’adoptà com a art de pesca.  Concretament, l’any 1930 pescadors procedents del sud de Catalunya, exactament de l’Ametlla de Mar, arribaren a la costa de Palamós i introduïren l’art de l’arrossegament.

Amb aquesta nova tècnica, que consisteix en pescar amb una xarxa que s’arrossega pel fons marí amb l’ajuda de la barca, es van descobrir grans caladors de gambes i va començar a ser rellevant com a activitat pròpia del municipi de Palamós.

Per endinsar-se més en el món de la pesca i per conèixer, doncs, el passat mariner de Palamós és recomanable la visita al Museu de la Pesca que es troba al mateix municipi.

Com es reconeix la gamba de Palamós?

Les gambes vermelles viuen a uns 400 metres  de profunditat i s’alimenten de la biodiversitat marina, principalment algues i minerals. Aquestes es pesquen a vàries zones de la costa mediterrània però les Gambes de Palamós destaquen entre la resta pel seu gust, aquesta és molt més dolça.

La Gamba de Palamós és una gamba de color vermellosa, amb un sabor exquisit però fort i amb un aroma inconfusible, la qual es caracteritza per la seva frescor. El gust i el color, en part, és derivat de l’alimentació característica de la mar mediterrània de la qual s’alimenta la gamba i dels nutrients que aquesta li aporta.

http://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r045-logo-gamba-palamos.jpgQuan es cuina adopta un color vermellós brillant i una textura ferma. Tanmateix, la millor manera d’apreciar-ho és tastant aquest crustaci cuinat a la planxa a qualsevol dels restaurants de Palamós. Un plaer únic que no es pot explicar amb paraules.

Actualment, la Gamba de Palamós compta amb una marca de garantia la qual és un reconeixement a la seva qualitat i a l’esforç que han fet, generació rere generació, els pescadors de la vila de Palamós per conservar el valor de la gamba.

La subhasta de la Gamba

Al municipi de Palamós hi existeixen 9 embarcacions d’arrossegament que es dediquen a la pesca de la gamba i que compten amb la certificació de qualitat. Tot i que en temporada alta s’hi poden arribar a dedicar fins a unes 35 embarcacions.

http://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r045-menu-gamba-palamos.jpg

Cal dir que les gambes presenten dificultats a l’hora de ser capturades i com més embarcacions hi hagi al mar menor és la pesca d’aquest crustaci, evidentment, per cada una de les barques. Les quantitats oscil·len entre 120 i 170 tones anuals i es poden dividir en tres tipologies segons la seva mida: gran, mitjana i petita. Aquesta pot ser pescada durant tot l’any però el moment màxim de captura i pesca de les gambes es produeix entre els mesos  de maig i juliol.

Els pescadors de Palamós comencen a treballar a l’alba amb la finalitat de pescar la gamba amb la tècnica de l’arrossegament. Aquests es desplacen fins als caladors i hi deixen anar les xarxes les quals recullen a la tarda i descarreguen, posteriorment, el crustacial port.

Aquest és el quadre viu de la vida diària dels pescadors i dels ports, el qual és un espectacle per tot visitant sobretot si s’assisteix, posteriorment, a la subhasta del peix.

L’assistència a aquesta activitat és una manera d’entendre el passat, present i futur mariner de la vila de Palamós.

Xucla’n el cap i llepa-te’n els dits

La Gamba de Palamós és el producte principal d’una tradició gastronòmica i un atractiu de la comarca del Baix Empordà. A més, s’ha convertit en l’eix vertebrador de les jornades gastronòmiques anomenades “Xucla’n el cap i llepa-te’n els dits” que es celebren anualment al municipi de Palamós i Calonge - Sant Antoni.

Aquestes jornades compten amb el “Menú de la gamba” que es pot degustar a diversos restaurants de la badia que formen part de l’associació el plat blau al llarg de dos mesos, sovint entre els mesos d’abril-maig i juny-juliol. El menú és el mateix per tots els restaurants inclosos en aquesta iniciativa.

Calonge – Sant Antoni

El municipi de Calonge - Sant Antoni, tal i com el seu nom indica, es troba urbanitzat en dues parts diverses, Calonge de Mar i Sant Antoni de Calonge.

El primer nucli poblacional, Calonge, és la vila originària i Sant Antoni de Calonge correspon al barri mariner del poble el qual es va anar formant amb la desaparició de la pirateria i la ubicació de les barraques dels pescadors.

http://www.femturisme.cat/_fotos/rutes/general/11/r045-es-monestri-calonge-sant-antoni.jpgAquesta població veïna de Palamós gaudeix de la presència de la gamba vermella, la qual es llueix per les llotges de peix i per les parades dels mercats.

La platja Es Monestri de Sant Antoni de Calonge enllaça el municipi de Palamós i de Calonge. Així doncs, per la seva proximitat amb Palamós a aquest poble també podreu assaborir la gamba vermella, principalment als restaurants de la badia de Sant Antoni.