Ruta del Modernisme a Barcelona


Ruta del modernisme a BarcelonaBarcelona és una ciutat de mil cares, mil colors, mil olors, mil sabors i mil sensacions. En aquesta ruta abordarem la Barcelona Modernista, que va revolucionar la ciutat, no només artísticament parlant, sinó econòmica, cultural i socialment. Actualment, Barcelona és indiscutiblement una ciutat modernista. Tal com ho mostren els edificis de l’estil que han estat declarats Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

La Barcelona Modernista és la Barcelona de Gaudí, la Barcelona de Puig i Cadafalch i la Barcelona de Domènech i Montaner. La Barcelona Modernista és a Ciutat Vella, a l'Eixample, a Gràcia i a Pedralbes. La Barcelona Modernista és un passeig per descobrir patrimoni material (escultura, arquitectura i pintura), però també immaterial (literatura i música).

Dins del marc de celebració del 150è aniversari de l'aprovació del Pla Cerdà, volem fer un homenatge al que aquest va significar per a la ciutat i tot el moviment artístic que, paral·lelament, el va acompanyar: el modernisme.

En aquesta ruta abordarem el modernisme barceloní sense tenir en compte Gaudí, que mereix una ruta a part per la gran quantitat d’aportacions a la ciutat.


Els orígens

La Barcelona de la Revolució Industrial, asfixiada dins de les muralles, va veure necessari que aquestes s'enderroquessin i la ciutat pogués créixer per una zona on abans havia estat prohibit construir. En aquell moment, es va plantejar un concurs per saber el millor model pel seu desenvolupament i el model guanyador va ser el Model de Cerdà. Aquest model es basava en la construcció de xamfrans d'edificis que permetien traçar carrers paral·lels i perpendiculars, a la vegada que es guanyava en qualitat de vida, ja que es pensava en l'amplitud dels carrers i les zones enjardinades per al sanejament de l'aire i la lluminositat de la ciutat. 

Els origens de Barcelona, el Pla CerdÓTot aquest procés va coincidir amb un moviment polític, cultural i econòmic en auge a Catalunya que començà amb la Renaixença i es consolidà amb el Modernisme. El Modernisme incorporava elements artístics innovadors com el vidre, la fusta, el ferro de forja i la ceràmica, però per sobre de tot, buscava una simbologia catalanista i patriòtica, que demostrés la importància de la cultura catalana i la seva història. És un estil que busca originalitat, creativitat i antiacademicisme i que li dóna una especial importància al decorativisme tant a l'interior com a l'exterior. A més, hi ha un gust repetitiu per incorporar elements de la natura -motius florals, peixos, insectes, animals...-, per les figures ondulants i una exaltació de l'arquitectura gòtica i la seva iconografia - per recordar el passat gloriós de Catalunya, com per exemple, l'ús del drac-.

Arquitectònicament parlant, però, no només es va aplicar a edificis com el Liceu, el Palau de la Música, la Casa Amatller, la Casa Lleó i Morera, la Casa Batlló, la Casa Milà, la Sagrada Família o molts altres que són punts bàsics per al turista que visita Barcelona, sinó que també es pot veure reflectit en botigues -colmados, forns, farmàcies...- o portals.

Ciutat Vella

Iniciarem aquesta ruta per la part més antiga de la ciutat que, no obstant, va incorporar edificis i elements modernistes.

Pujant les Rambles, a la cantonada del carrer Sant Pau, ens espera el Liceu de forma majestuosa per explicar-nos la importància de la burgesia en la construcció d'edificis modernistes, no només pel seu poder adquisitiu, sinó pel seu nivell cultural. Aquest edifici va ser remodelat i decorat per l'escultor Eusebi Arnau i el pintor Ramon Casas durant els anys 1902 i 1903 i encara actualment serveix per acollir òperes de renom internacional com Aída.

Mercat de la Boqueria a Ciutat VellaA les Rambles número 91, hi trobem el Mercat de Sant Josep o més conegut com el Mercat de la Boqueria. L'entrada feta de forja i vidres acolorits és tot un espectacle. Entreu-hi per descobrir el mercat amb l'assortit més exòtic de la ciutat.

Més endavant, al número 82 de les Rambles, hi ha la Casa Bruno Quadros, una antiga paraigüeria decorada amb motius industrials. Al número 77, ens rep la Casa Doctor Genovè, una antiga farmàcia i laboratori. Al 115, l'Acadèmia de Ciències i Arts i al 121 la Farmàcia Nadal.

Sense anar gaire lluny, al carrer Canuda, hi ha l'Ateneu Barcelonès, conegut per la gran quantitat d'actes relacionats amb Catalunya i la cultura en general, i molt a prop de Portal de l'Àngel, al carrer Montsió, el Café dels 4 Gats, on es trobaven els artistes noucentistes com Casas o Russiñol, pintures dels qual es poden admirar al MNAC. Entreu en aquest Café i observeu les formes ondulants de les cadires i el famós "Tàndem" del pintor. 

Finalment, acabarem aquesta part de la ciutat amb una obra mestra, declarada Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l'any 1998, el Palau de la Música Catalana, de Domènech i Montaner. La façana, plena de símbols catalans altre cop, ens rep cordialment, mentre que quan entrem, hom queda absorbit per la bellesa de l'arquitectura il·luminada per la gran cúpula de vidre acolorit que penja del sostre. L'edifici va ser construït per acollir-hi l'Orfeó Català i actualment encara acull concerts.  

L'eixample

Fanals blancs modernistes a l'eixampleCom ja hem deixat entreveure al principi, aquest és el districte modernista per excel·lència, ja que el seu desenvolupament va coincidir amb el del moviment modernista. Pujant per Passeig de Gràcia, no hi ha illa de cases que contingui algun element modernista. Els fanals banc són per tot arreu. A la cantonada amb la Gran Via de les Corts Catalanes, hi podem veure el Palau Marcet, un edifici que esdevingué el Teatre de la Comèdia i que ara és un gran cinema. Però quan arribem a la illa situada entre Passeig de Gràcia, Consell de Cent i Aragó hem de fer una parada obligada per descobrir la "Mançana de la Discòrdia". Es tracta de tres edificis molt propers els uns els altres que lluiten per saber quin és el més bell: la Casa Amatller, la Casa Batlló o la Casa Lleó i Morera.

En primer lloc, la Casa Amatller, remodelada a partir d’una construcció anterior per Puig i Cadafalch, recorda una casa flamenca i té clars elements neogòtics. A la planta baixa, s’hi poden visitar diferents exposicions temporals gratuïtes durant tot l’any.

La Casa Lleó i Morera, de Domènech i Montaner, també va ser una reforma d’una casa anterior i hi destaca la seva decoració interior per l’ús de la ceràmica, mobiliari de l’estil i els vitralls dissenyats pel mateix arquitecte.    

La Casa Batllˇ d'Antoni GaudÝLa Casa Batlló serà comentada a la ruta modernista dedicada a Gaudí.

A prop d’aquest triangle d’edificis emblemàtics, al carrer Aragó, hi trobarem la Fundació Antoni Tàpies. Aquesta havia estat la localització de l’Editorial Montaner i Simon, l’empresa de la família de Domènech i Montaner, l’artífex de l’obra. Remarquem d’aquesta la seva façana, conjunció de dos dels elements modernistes per excel·lència: el maó rogenc i el vidre -en forma de vitralls- de manera que imita una construcció fabril modernista. La façana està coronada per alumini en forma de fils que es distribueixen caòticament, obra creada per Antoni Tàpies.

Cal destacar també alguns edificis modernistes de la Rambla Catalunya, com la Casa Dolors Calm, la Casa Fargas, la Farmàcia Bolós o la Casa Serra. Aquesta última fa cantonada amb l’avinguda Diagonal i fou dissenyada per Puig i Cadafalch. Actualment hi trobem l’edifici seu de la Diputació de Barcelona

Molt a prop, a l'avinguda Diagonal, entre Roger de Llúria iBruc, ens rep la Casa de les Punxes. Aquest fou un edifici de Puig i Cadafalch encarregat per les germanes Terrades. Per això també rep el nom de "Casa Terrades". És un fantàstic edifici que recorda a l'art gòtic català europeu, amb sis torres coronades per punxes i 365 finestres, una per cada dia de l'any.

Fora de l’eix modernista

Hospital de Sant PauLluny de la columna vertebral de la ciutat que conforma la zona de les Rambles i el Passeig de Gràcia, cal remarcar més patrimoni modernista.

Per començar, un edifici reconegut Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO: l'Hospital de Sant Pau, de Domènech i Montaner. Aquesta és una altra obra de genialitat que combina l’art amb la funcionalitat pròpia d'un hospital que encara avui funciona amb tota normalitat, a la vegada que es fan visites guiades diàriament.

Parc de la Ciutadella

A la zona del Parc de la Ciutadella, es pot visitar un altre conjunt modernista, el que es va construir en motiu de la celebració de l’Exposició Universal de 1888 a la ciutat. Un altre cop el maó té una gran importància en la realització de l’Arc de Triomf, de Josep Vilaseca, i del Castell dels Tres Dragons de Domènech i Montaner, Cafè - Restaurant de l’Exposició i actualment, Museu de Zoologia de Barcelona.TemÓtica:
Cultura Hist˛ria
Fira de Santa Ll˙cia Enguany la Fira de Santa Llúcia de Barcelona compleix 227 anys i obrirà portes el dia de Santa Caterina, 28 de novembre de 2014 i ... LLEGIR +
M˙sica al Museu del Modernisme CatalÓ El Museu del Modernisme Català ha organitzat ja el cicle de concerts dedicats als intèrprets infantils i juvenils.El ... LLEGIR +
Celebracions 1714-2014 El Tricentenari és la commemoració dels 300 anys de la caiguda de la ciutat de Barcelona davant les tropes de Felip V durant la ... LLEGIR +
La comarcaEl Baix Llobregat, comarca costanera, està situat al sud de Barcelona i és conegut ... LLEGIR +
HistòriaNo es pot entendre l'existència de l'obra de Gaudí en uns paratges tan ... LLEGIR +
Antòni Gaudí, el gran mestreNascut a Reus el 1852 i mort accidentalment atropellat per un tramvia ... LLEGIR +
Granollers, ciutat comercial i modernaLa capital del Vallès Oriental, Granollers, s'ha ... LLEGIR +
El llegat de Puig i Cadafalch a Lloret de Mar i al MaresmeProposem iniciar la ruta al municipi de la Costa ... LLEGIR +
1. Casa Bonaventura Blai. Carrer Illa de Cuba, 37 El Sr. Facundo Bacardí, fundador de l'imperi ... LLEGIR +
Les coronelesLes principals ciutats del Principat de Catalunya tenien milícies urbanes formades per ... LLEGIR +
La victòria de Felip VUn cop les tropes de Felip V, després de catorze mesos de setge, fan caure ... LLEGIR +
Situació als inicis de 1714El territori central de Catalunya estava defensat, majoritàriament, ... LLEGIR +
Una mica d'històriaBarcelona va ser la primera ciutat bombardejada sistemàticament contra la ... LLEGIR +
Reconstruïm Un cop finalitzada la Guerra de Successió, tal i com passa a totes les guerres, el ... LLEGIR +
La cuina del 1714La Generalitat de Catalunya, juntament amb el Tricentari, han organitzat una proposta ... LLEGIR +

On Dormir

Aparthotel Silver

Aparthotel Silver

Aparthotel Silver és un dels establiments recomenats de ...
Aparthotel Silver
Guitart Grand Passage

Guitart Grand Passage

Benvinguts a un confort ple, en un hotel modern en el que el disseny estÓ pensat per fer de la seva estada un luxe de detalls. ubicat en el sector mÚs ...
Guitart Grand Passage
Hotel Constanza

Hotel Constanza

Hotel situat al cor de ...
Hotel Constanza

On Menjar

Can SolÚ

Can SolÚ

Un dels restaurants mÚs emblemÓtics de Barcelona i dels pocs que ha sapigut, des del seu naixement al 1903, manternir-se al llarg del temps i conservar una ...
Can SolÚ
El JardÝ de l'└pat

El JardÝ de l'└pat

La millor cuina mediterrània catalana i de mercat en un enclau privilegiat de ...
El JardÝ de l'└pat
Guana

Guana

Al Guana és un restaurant acollidor amb grans finestrals al exterior, situat en una zona tranquil•la de la part alta de ...
Guana

QuŔ fer

Museu del Modernisme CatalÓ

Museu del Modernisme CatalÓ

El Museu del Modernisme Català és una institució compromesa amb l'art i la cultura, que dedica els seus esforços a adquirir, ...
Museu del Modernisme CatalÓ
Un Cotxe Menys

Un Cotxe Menys

Barcelona en bicicleta, la millor manera de descubrir la ciutat, d'una forma íntima i original."Un Cotxe Menys" us ofereix una forma ...
Un Cotxe Menys
femTurisme.cat guanya el premi de la categoria d'Internet en el 23Ŕ Premi turÝstic internacional Pica d'Estats
Establiments
El temps
Enllašos
Visita la web de Sabor Fruits
Visitar la web del Museu d'Hist˛ria de Catalunya
Visitar la pÓgina web de l'Ajuntament de Sant JuliÓ de Cerdanyola
Veure establiment Berga Resort
Visitar la web de la Vall d'Aran
Utilitzem cookies pr˛pies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informaciˇ estadÝstica i incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instalĚlaciˇ i ˙s. Podeu obtenir mÚs informaciˇ a la nostra polÝtica de cookies.  Acceptar