Tiurana

Província: Lleida
Comarca: La Noguera
Habitants: 81
Extensió: 15,9 Km2
Altitud: 387 m

Tiurana és una vila i municipi de zona de muntanya de la comarca de La Noguera. Oficialment inaugurat el 2007, el poble hereta el nom de l'antiga vila de Tiurana, que va haver d'abandonar-se el 1999 per permetre la inundació del pantà de Rialb.

La història de Tiurana és molt breu, ja que Tiurana va quedar totalment negada per les aigües, però la tenacitat d'un poble per a conservar la seva identitat, va fer possible la reconstrucció del nou Tiurana prop de la seva patrona, la Mare de Déu de Solés.

No podem deixar de visitar els pòrtics del carrer Major, situats entre Ca l’Armengol i Cal Coma; la façana principal de l’església parroquial de Sant Pere Apòstol, del segle XVI; el sarcòfag medieval datat entre els segles XIII-XIV i la làpida del reverend Joan Soler, inscripció de la qual data del 1653; el pou cobert o pou àrab, que està cobert per una edificació d’estil clàssic amb planta rectangular i disposa de dues aixetes o canelles de bronze; el pilaret oratori de Sant Antoni, que té l’interior decorat amb una rajola de la imatge de la verge de Solés; el portal de la Creu, que era situat al cap del carrer Major com a límit de l’antiga vila closa; la creu monolítica del camí Ral, coronada per la representació en relleu d’un pelicà; i la creu de terme, erigida fins 1936 a extramurs de la vila closa i de la que només se’n conserva la part del crucifix.

Part de la seva memòria, la forma també el museu dels Antics Oficis, un espai a l’aire lliure on s’exposen les eines que utilitzaven, en el seu dia, els avantpassats que vivien en zones rurals i que es dedicaven a l’agricultura, per obtenir els aliments suficients per viure.

En honor a la seva patrona, hi trobem l’ermita de la Mare de Déu de Solés, del segle XVI, que consta d’una sola nau de dimensions regulars decorada amb pintures d’estil barroc.

Damunt d’un serrat, abans d’arribar al poble de Tiurana, es pot visitar l’església de Sant Ermengol del segle XI, d’estil romànic, amb una sola nau.

A l’extrem nord del serrat dels Moros, es pot veure la torre homònima, de la que en resta la base quadrangular d’una estructura defensiva o de guaita, i forma part del patrimoni arqueològic de la comarca.

La tradició acollidora d’aquest poble, que ofereix allotjaments rurals per gaudir de la tranquil·litat i el paisatge, el converteix en una destinació de turisme rural ideal. La història ens diu que fins i tot Hanníbal i els seus elefants havien passat pel camí Ral de Tiurana. Tiurana ha estat triada per a que hi passi el Camí de Sant Jaume (Patrimoni de la Humanitat) i es per aquest motiu que a l’any 2008, la gent de Tiurana van decidir crear l'escultura del Foc del Pelegrí per donar una calorosa benvinguda als pelegrins i a tots els visitants.

La història del poble es desvetlla als visitants a través de l’exposició fotogràfica permanent present a l’Ajuntament i de les visites guiades que es realitzen pel municipi, on s’explica el passat i el present de Tiurana i la seva estreta vinculació amb el pantà de Rialb, així com també es parla del patrimoni de l’antiga i la nova població.

La ubicació de Tiurana, tant pròxima al pantà, hi facilita l’accés per realitzar diverses activitats aquàtiques, i al seu entorn natural es pot gaudir de circuïts de BTT, d’orientació, realitzar excursions, vol amb ultralleuger, en globus o parapent, i el darrer diumenge de cada mes, hi té lloc la nòrdic walking. Aquesta població ha esdevingut també una preuada destinació de turisme actiu.

Tiurana i el seu entorn disposen, a més, d’un ample ventall gastronòmic on degustar les diferents especialitats de la comarca.

A més de les festes més tradicionals com la festa major (últim cap de setmana d’agost), a Tiurana s’organitzen diferents festes i esdeveniments com la Concentració aeronàutica (segona quinzena de maig), en la que els assistents poden llogar vols en ultralleuger per gaudir dels paisatges a vista d’ocell; la Caminada a la llum de la lluna, que té lloc cada agost; el Festival del conte, que convida a petits i grans a participar en activitats vinculades amb el món del conte, també a l'agost; la Fira del Bitxo i la Mongeta de Tiurana, organitzada per oferir la degustació i venda dels productes que li donen nom i la Trobada motera, que es realitza anualment i conjuntament amb la Fira del Bitxo.

Previsió del temps

25-07-2017
Matí Tarda Màxima Mínima
Previsió del temps Matí Previsió del temps Tarda 31º 15º

26-07-2017
Matí Tarda Màxima Mínima
Previsió del temps Matí Previsió del temps Tarda 31º 15º

Font: Generalitat de Catalunya

Mostrar mapa de rutes

Mostrar mapa de rutes