El Pont de Suert

Província: Lleida
Comarca: Alta Ribagorça
Habitants: 2506
Extensió: 148,1 Km2
Altitud: 838 m

El Pont de Suert és la capital de la comarca de l'Alta Ribagorça, i es troba situat a 841 metres d'altitud, a la vall de la Noguera Ribagorçana. El terme municipal té gairebé 150 km2 i té 24 agregats, tots ells amb molt pocs habitants: Abella d'Adons, Erillcastell, Adons, Casòs, Castilló de Tor, Corroncui, Iran, Erta, Esperan, Gironella, Gotarta, Igüerri, Castellars, Irgo, Massivert, Peranera, Perves, Pinyana, Raons, Sarroqueta, Ventolà i Vivet, Llesp, Malpàs, i Viu de Llevata.

El Pont de Suert limita pel nord amb la Vall de Boí un referent de l'art romànic a Catalunya, declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 2000.

Com a curiositat cal esmentar que els seus habitants s'anomenen pontarrins.

El seu origen data de 1016, i tingué una gran importància al llarg de la història per la seva situació enmig d'una cruïlla de camins, que li donava la funció de mercat. Avui en dia, el comerç i el turisme s'han vist beneficiats de la mateixa manera per les noves carreteres que s'han construït.

Al casc antic de El Pont de Suert hi podem trobar mostres d'aquesta història, com la Plaça Major, la Plaça del Mercadal, l'església Vella (d'origen romànic i modificada al segle XVIII) o el Palau Abacial (d'estil gòtic civil rehabilitat a finals del segle XX). A les afores de la vila, en direcció a la Pobla i després de passar el túnel, a mà dreta hi trobem l'embassament d'Escaldes, on podem veure les restes del monestir de Lavaix, d'origen incert, però de gran importància.

L'estil romànic de la zona també queda ben palès en les esglésies que podem trobar disperses en alguns dels seus agregats:

Esperan

Elevat a 1.400 metres de la vall trobem el llogarret de Esperan, avui en dia despoblat, i on hi ha l'església de Sant Sadurní d'Esperan, d'estil romànic amb una sola nau d'absis semicircular i volta apuntada.

Casòs

A Casòs, situat a 1.200 metres, hi podem visitar l'església de Sant Romà de Casòs, d'estil romànic i d'una sola nau. Molt a prop hi trobem el petit Santuari de Sant Salvador

Iran

Al petit nucli d'Iran, a 1.288 metres, hi trobem una petita església d'una sola nau amb absis de doble arc triomfal dedicada a Sant Climent. Cal destacar el seu campanar d'espadanya de dos ulls.

Corroncui

A Corroncui hi trobem l'església de Santa Maria de Corroncui que fou reconstruïda a partir duna antiga església romànica molt malmesa, i en queden com a mostra les arquivoltes i els capitells.

Castilló de Tor

El petit nucli de Castilló de Tor, situat a 954 metres d'altitud, és l'entrada a la Vall de Boí. Hi trobem l'església de Sant Esteve de Castilló de Tor, del segle XII i d'estil romànic, avui en dia molt deteriorada. A l'altre marge del riu, creuant el pont medieval hi trobem el santuari del Remei, de construcció moderna, que substitueix l'antiga església.

Irgo

A les afores del petit llogarret d'Irgo, a 1.380 metres d'altitud, hi podem visitar l'església de la Mare de Déu de les Neus, de planta rectangular d'una sola nau. Seguint la carretera d'Igüerri trobem l'ermita de Sant Salvador d'Irgo, també d'una sola nau, amb un campanar d'espadanya i coberta de lloses de pedra i teula àrab.

Castellars

Castellars, pràcticament deshabitat, està situat a 1.237 metres d'altitud i està format per cases de pedra i grans masies, algunes daten del segle IX. Hi trobem l'església de Sant Martí de Castellars, d'estil romànic, amb una pila baptismal molt treballada.

Previsió del temps

18-08-2017
Matí Tarda Màxima Mínima
Previsió del temps Matí Previsió del temps Tarda 32º 14º

19-08-2017
Matí Tarda Màxima Mínima
Previsió del temps Matí Previsió del temps Tarda 29º 12º

Font: Generalitat de Catalunya

Mostrar mapa de rutes

Mostrar mapa de rutes