Calaf

Província: Barcelona
Comarca: Anoia
Habitants: 3611
Extensió: 9,2 Km2
Altitud: 680 m

El municipi de Calaf es troba situat a la comarca de l'Anoia. Es tracta d'una vila amb molta història, ja documentada al segle XI, tot i que s'han trobat restes d'una vila romana anterior.

Per fer una visita a la vila, pot ser bona idea sortir de la Plaça Gran, una plaça envoltada de cases senyorials, com la Casa Servitje, la Casa Mensa, Cal Nadal, Can Torrescassana, Can Matrícules o la Casa Cortadella; i on antigament hi tenia lloc el Mercat de Calaf. Just davant hi trobem l'església parroquial de Sant Jaume, d'estil renaixentista amb motius gòtics, construïda l'any 1603 sobre l'antiga capella de Sant Miquel (1356).

A la part més alta de la vila hi trobem el Castell de Calaf, del segle XI, i del que avui en dia en podem veure les seves restes. Als seus peus hi ha l'Hospital, datat al segle XVI, i que acollia a peregrins i viatjants; més tard va ser la seu dels monjos carmelites, i avui en dia és el centre cívic de Calaf.

Si seguim la visita pel casc antic de la vila podrem veure els portals de l'Hospital i de Xuriguera, restes de l'antiga muralla de Calaf, del segle XVI.

El Convent de Sant Francesc es troba davant l'estació de ferrocarril, es tracta d'un edifici barroc construït entre 1715 i 1729.

A les afores de la vila hi trobem l'Ermita de Sant Sebastià, del finals del segle XVII, i situada al turó del mateix nom; l'ermita es va aixecar com a agraïment de la població al sant per deslliurar-los de la pesta negra.

Pel què fa a les tradicions, Calaf és un dels llocs amb més anomenada de Catalunya. Des de l'any 1226 cada dissabte s'hi celebra el conegut Mercat de Calaf, antigament aquest tenia lloc a la Plaça Gran, i avui en dia s'ha traslladat a la Plaça dels Arbres i el Raval de Sant Jaume. Per Nadal, des de fa un segle, a Calaf s'hi celebren els Pastorets, una de les festes més tradicionals de Catalunya.

Com a fets històrics relacionats amb la vila, cal destacar la Batalla de Calaf, el 28 de febrer de 1465, una batalla de la Guerra Civil Catalana o Guerra de Successió, que finalitzà amb la victòria reial.

Previsió del temps

25-06-2017
Matí Tarda Màxima Mínima
Previsió del temps Matí Previsió del temps Tarda 33º 16º

26-06-2017
Matí Tarda Màxima Mínima
Previsió del temps Matí Previsió del temps Tarda 33º 16º

Font: Generalitat de Catalunya

Mostrar mapa de rutes

Mostrar mapa de rutes