Les Falles a la Vall de Boí

Les Falles a la Vall de Boí

 

Les festes de les falles que se celebra arreu dels Pirineus i Pre-Pirineus, esta lligada als cicles agraris i solars. Baixar el foc, simbol del sol, de la muntanya i cap al poble serveix per purificar camps i boscos i mantindre els mals esperits allunyats. 

La primera baixada de la temporada de falles és la de Durro, el 9 de juny, amb la festa de Sant Quirc. Per la nit de Sant Joan es baixen a Boí i a principi del mes de juliol es corren a Barruera, després a Erill la Vall i les darreres són a Taüll, a mitjans de juliol.

Abans de córrer les falles, s'hauran hagut de preparar els "faros", amb arbres drets en una zona alta i allunyada del poble que s’encendrà el dia de la baixada formant una gran foguera i des d’on baixaran tots els fallaires, fent cremar la seva falla per iniciar després el seu descens cap al poble.

Imprescindible dur una falla, que s’elabora amb anterioritat a la festa, amb fusta de pi que tingui teia, subjecta a un pal de freix o d'avellaner amb filferros i puntes a manera de torxa. 

La nit de la baixada de les falles es puja fins el "faro", en fer-se fosc. Abans de baixar el grup de fallaires berena al costat del faro, encara sense encendre.

En acabar i a l’hora prevista, s'encén el "faro" i tot seguit les falles, i es comença a baixar, caminant el primer tram pendent i seguidament es comença a córrer fins arribar al poble. Allí els músics toquen la tonada de les falles, es recorren els carrers i finalment es llancen en una foguera.

FALLES 2017 VALL DE BOÍ:

17 de juny - Durro

23 de juny - Boí

1 de juliol - Barruera

7 de juliol - Erill la Vall

14 de juliol - Taüll

 

Font: Valldeboi.cat