Aplec de la Santa Creu

Aplec de la Santa Creu

Les muralles del castell de Claramunt acullen algunes de les festes culturals i populars que s'organitzen al municipi. Una de les més multitudinàries és l'Aplec del Castell o de la Santa Creu, que avui en dia se celebra l'1 de maig. Els actes tradicionals, que s'organitzen des de la Comissió de Festes i l'Ajuntament, són un esmorzar, missa i benedicció del terme, i una ballada de sardanes.

Aquesta festa, que se celebra des de fa molts anys, i té un origen religiós que avui en dia encara es conserva. Es tractava que el capellà beneís el terme des dels quatre punts cardinals per protegir els conreus i que hi hagués bones collites. Una festa local que val la pena visitar sobretot per l'entorn en el que es celebra. 

Un dels castells més emblemàtics de Catalunya

Situat a sobre d'un turó, el Castell de Claramunt domina la conca d'Òdena des de fa més de deu segles, sent testimoni de les diferents èpoques per les que ha passat, algunes molt difícils amb l'enderrocament de la fortificació varies vegades. Tot això no ha evitat que siga considerat com un dels deu millors castells de Catalunya.

A part de la visita obligada al Castell, també es pot aprofitar per fer la ruta de "La Muntanya dels Nens", un itinerari ludico-cultural per aprendre a relacionar-se amb l'entorn.